Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Aktiv berigelse af hesten på fold og i boks – vejen til bedre trivsel og velfærd

Aktiv berigelse af hesten på fold og i boks – vejen til bedre trivsel og velfærd

Heste er skabt til et liv i bevægelse, hvor de tilbringer størstedelen af deres tid med at græsse, fouragere og interagere med deres omgivelser og artsfæller. Under moderne opstaldningsforhold kan de dog ofte være begrænsede i deres muligheder for at udøve naturlig adfærd, hvilket kan have negative konsekvenser for både deres mentale og fysiske sundhed. Ved at forstå hestens naturlige fødesøgnings- og fourageringsadfærd, og fokusere på at optimere hestens opstaldningsforhold, kan vi forbedre dens trivsel og velfærd.

Det er ikke altid muligt at lave større ændringer i hestens opstaldningsmiljø, hvis den er opstaldet ude, men der er alligevel flere muligheder for at give hesten et mere inspirerende og stimulerende miljø med små justeringer og tiltag, uanset om den er opstaldet i et vandrefoldssystem, eller i boks og på fold - uanset foldens størrelse eller terræn.

Hestens naturlige adfærd

I naturen bruger heste op mod 18 timer i døgnet på at græsse og browse, og har et fordøjelsessystem, der er tilpasset til kontinuerlig græsning, at vandre, søge efter føde, og spise mindre mængder af blandt andet fibre, døgnet rundt.

Når heste browser, vil de udover at græsse, selektivt fouragere på en lang række andre arter, som f.eks. buske, grene, bær, blade osv. Hvis heste har mulighed for det, vil de bruge en stor del af deres daglige tidsbudget på at fouragere.

Heste bevæger sig over store afstande og bruger deres sanser til at udforske omgivelserne. Når vi holder hesten i boks eller på en fold med begrænset fødevariation, fjerner vi en stor del af dens naturlige aktivitetsmønster. Det kan føre til kedsomhed, stress og i værste fald stereotype adfærdsmønstre som krybbebidning eller vævning.

Fødesøgningsadfærd omfatter græsning og browsing, hvor fourageringsadfærd ikke kun handler om, hvad hesten indtager, men også hvordan den bruger sine sanser, som at snuse og bide/tygge i forskellige naturmaterialer.

Måske har du oplevet at din hest bider i træ i boksen eller i hegnspæle på folden. Dette behøver ikke betyde mangler på fibre eller næringsstoffer i hestens fodring, men kan være en del af hestens naturlige fourageringsadfærd, som selvfølgelig kan være uhensigtsmæssig, hvis den ødelægger inventar. Her kan du i stedet tilbyde din hest andre muligheder for at opfylde dens naturlige behov.

I moderne opstaldningsforhold er hestens mulighed for at udøve sin naturlige adfærd ofte begrænset. Det er typisk hesteejeren, der bestemmer, hvad, hvornår og hvordan hesten spiser, samt hvor meget den kan bevæge sig – afhængigt af foldsystemet. Dette reducerer hestens autonomi betydeligt sammenlignet med et mere naturligt miljø, hvor den i højere grad selv kan træffe valg.

 

Berigelse af hestens miljø

Tidsbudgettet hos vildtlevende heste adskiller sig fra det, vi ser hos vores domesticerede hestes. Hvor vildtlevende heste bruger størstedelen af deres dag på at græsse og fouragere, er vores domesticerede heste afhængige af vores management, som kan ændre deres naturlige adfærdsmønstre og begrænse deres bevægelse og fødesøgningsadfærd. Når heste ikke har mulighed for at søge efter foder eller udforske deres omgivelser, kan det føre til flere negative konsekvenser.

Manglen på beskæftigelse kan øge hestens stressniveau, da kedsomhed og frustration kan resultere i stress-relaterede adfærdsproblemer. Begrænset adgang til varieret fouragering kan også reducere tyggetiden, hvilket kan have en negativ indvirkning på fordøjelsen og øge risikoen for mavesår samt andre fordøjelsesproblemer. Samtidig kan den manglende bevægelse føre til dårlig kondition og vægtproblemer. Derfor er det vigtigt at sikre, at hesten får mulighed for at bruge tid på browsing, fouragering og bevægelse for at opretholde både fysisk og mental sundhed.

Ved at berige hestens miljø med muligheder for at udfolde sin naturlige adfærd kan vi markant forbedre dens trivsel. Contra freeloading er et begreb, der beskriver, hvordan dyr ofte foretrækker at arbejde for deres foder fremfor at få det serveret uden indsats. Denne viden kan vi udnytte ved at gøre hestens fodersøgning mere aktiv og stimulerende. Derudover kan vi fremme en mere naturlig spiseadfærd ved at lade hesten vælge mellem forskellige spisestillinger – for eksempel ved at tilbyde foder både fra jorden og fra hævede flader såsom grene eller hønet i forskellige højder. Dette efterligner de variationer, hesten ville møde i naturen.

Du kan læse mere omkring hestens behov for browsing adfærd i denne blog: Græsning og browsing hos heste

 

Praktiske idéer til berigelse og aktivering

Selvom du ikke har mulighed for at lave store ændringer på folden eller i stalden, f.eks. hvis din hest er opstaldet ude, er der stadig mange måder at aktivere og stimulere hesten på:

  • Slowfeeders og hønet med små masker – forlænger fodertiden og simulerer naturlig fouragering.

 

 

  • Grenbundter eller andre naturmaterialer på folden – lad hesten tygge på grene fra sikre træsorter som pil eller æbletræ. Heri kan du også gemme f.eks. Nordic Finest Høcobs og Nordic Hyben (hele), som hesten kan søge efter.

 

  • Variation i stråfoder – tilbyd forskellige typer grovfoder for at stimulere hestens browsing adfærd.

 

  • Flere høstationer på folden - placer hø forskellige steder, så hesten motiveres til mere bevægelse.

 

  • Giv hesten mulighed for at vælge forskellige typer saltsten, f.eks. flere varianter af Nordic Sea Salt block.

  •         Urter på folden - plante urter langs folden, som hesten kan nippe til efter behov. Eller du kan tilføje et område med AGROBS Kraütermix på din fold.

 

  •         En urtebar – du kan lave en urtebar, hvor hesten kan vælge forskellige urter efter lyst og behov. Selv hvis hesten ikke vælger at spise urterne, vil den stadig stimuleres gennem lugtesansen. Du kan tørre dine egne urter, eller vælge mellem de mange urter i vores sortiment.

 

  •         En vand-buffet – forskellige baljer eller spande med vand, hvor hesten har mulighed for at vælge mellem forskellige tilsatte smage, f.eks. fra mineraler og urter. Her skal man huske at der stadig skal være én variant med almindeligt frisk drikkevand, uden nogen smag.

 

  •         Aktiveringskasse på folden – en kasse med f.eks. træstykker eller sten, hvor der kan spredes f.eks. Nordic Finest Høcobs, bær, rødder, urter (f.eks. Nordic Bio Boost).

 

Nordic Bio Boost SS

 

  • Flere muligheder for at vælge i boksen – her kan hestens foder fordeles i flere krybber og spande. Ligeledes kan der gives flere slags grovfoder, f.eks. AGROBS Alpenheu udover dit sædvanlige grovfoder. Grovfoderet kan f.eks. i hønet, balje eller andre slowfeeder løsninger.

At skabe et stimulerende og berigende miljø for hesten handler ikke kun om hestens behov for fouragering og bevægelse, men også at tage hensyn til hestens behov for socialadfærd, samt komfortadfærd. At lave berigelse i hestens miljø, kan ikke erstatte hestens sociale behov, men bidrage til at øge den generelle velfærd i hele hesteflokken. Komfortadfærd er hestens behov for at kunne søge læ, optimale forhold til at hvile, samt grooming – både med andre heste, men også hestens mulighed for selv at kunne udøve kropspleje.

Ved at implementere små, men betydningsfulde ændringer i hverdagen kan vi give hesten flere muligheder for at udøve naturlig fourageringsadfærd, bevæge sig mere og opleve større autonomi i sit miljø. Små justeringer kan gøre en stor forskel, og med en lille indsats kan vi bringe vores heste tættere på deres naturlige levevis og sikre, at de trives – både fysisk og mentalt.

 

Kontakt os gerne på foderplan@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring af heste. Ved problematikker anbefaler vi altid gennemgang af hele hestens foderplan og evt. management. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis. 

 

Kilder:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S016815910500050X

https://www.researchgate.net/publication/244478103_Browsing_-_an_overlooked_aspect_of_feeding_management_in_horses

https://enrichingequines.com/contrafreeloading-in-horses-horse-training-and-enrichment/

https://www.researchgate.net/publication/264788873_Contra_Freeloading_Working_for_Food_at_the_Phoenix_Zoo

https://www.researchgate.net/publication/370154903_The_Fibre_Requirements_of_Horses_and_the_Consequences_and_Causes_of_Failure_to_Meet_Them

https://www.mdpi.com/2076-2615/11/3/850

https://foedevarestyrelsen.dk/Media/638205274426356862/Heste%20-%20Retningslinjer%20for%20god%20dyrevelf%C3%A6rdspraksis.pdf

 

 

Forrige blogindlæg Stærke hove – nøglen til en sund hest
Næste blogindlæg Leverandører af hø/wrap med analyse