Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Alt om omega 3 – og forskningen på området

Alt om omega 3 – og forskningen på området

Hvorfor er omega-3 fedtsyrer vigtige for hesten?

Omega-3 er en essentiel fedtsyre, som ikke kan dannes af hestens krop og den skal derfor tilføres via hestens daglige foder.

Omega-3 fedtsyrer har mange vigtige funktioner i hestens krop 

De er med til at stabilisere hestens blodtryk

Og der er alligevel en del blod, der skal transporteres rundt i en stor krop, for at hestens indre processer forløber optimalt, og transporterer de stoffer rundt i kroppen, fra A til B som der er behov for.

Omega fedtsyrer skal være til stede, for at hesten kan nedbryde fedtdepoter.

Ja, det lyder måske lidt mærkeligt, men det er altså nødvendigt for at hesten kan nedbryde fedtdepoter, at der er omega fedtsyrer til stede, og i overskud.

Der er lavet forskellig forskning på området, hvor overvægtige heste med konstaterede ubalancer i stofskiftet, over en længere periode, har fået tildelt ekstra omega 3 fedtsyrer via foderet. Her blev der fundet en større evne til at tabe især de fedtdepoter der befandt sig over nakke, skulder samt halerod, til trods for, at der ikke fandtes nogen forskel i niveauerne af insulin samt blodsukker.

I kan læse meget mere om, hvorfor det er nødvendigt med både fedtsyrer samt kulhydrater, for at hestene fysisk evner at tabe energi depoter;
https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/har-din-hest-ogsa-taget-lidt-pa-henover-sommeren

En tildeling af omega 3 fedtsyrer til drægtige hopper, ses at forebygge abortering i det første trimester.

Det menes at være grundet den antiinflammatoriske effekt som omega fedtsyrer besidder (mere herom længere nede i opslaget) men forskerne er dog ikke fuldt ud enige om denne teori.

Styrker nervesystemet

Mest af alt, bliver omega fedtsyrer, og et tilskud heraf, oftest sat i sammenhæng med et forbedret nervesystem. Alle de mange mange nerver der befinder sig i hele hestens krop, er omgivet af fedtmembraner, der beskytter nerverne fra at ”klumpe” sammen. Disse fedtmembraner er desuden med til at mindske reaktionstiden fra en nerve sender et signal, til det kommer til endemålet, og dermed fremmes effektiviseringen af kommunikationen mellem nervecellerne. Her er der især behov for tilstrækkelige mængder af omega fedtsyrer, hvilket vi også ser i utallige undersøgelser hos mennesker. En større undersøgelse på nervøse heste og heste med tendens til at ”spooke” og ”se spøgelser” blev hestene fodret med et tilskud af omega 3 fedtsyrer i form af hørfrøolie. Man så at en større del af hestene herefter havde en nedsat tendens til nervøsitet, og at alle havde et markant lavere niveau af stress hormoner i blodet.

Læs mere om nervøsitet hos hesten her;
https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/den-nervose-hest

Antiinflammatoriske egenskaber

En anden meget vigtig og velkendt egenskab af omega fedtsyrer er den antiinflammatoriske effekt, der har stor indvirkning på led, sener samt muskler ligesom det har en positiv effekt på udskillelsen af affaldsstoffer. Derfor er ekstra omega fedtsyrer vigtige at tage højde for, hos den højtydende hest, for at undgå en ophobning af eksempelvis mælkesyre fra muskelbrugen og dermed nedsætte restitueringen efter brug, samt opretholde en optimal muskelfylde og funktion.

Heste i vækst

Der er efterhånden også lavet en del undersøgelse omkring heste i vækst og omega fedtsyrer. Både i forhold til en påvirkning af nerveudviklingen samt undersøgelser af påvirkningen af væksten af led og sener. I en undersøgelse foretaget hos højdrægtige hopper, blev der tildelt et mindre supplement af omega 3 fedtsyrer via foderet, samt i de første tre måneder af laktationen, for at kigge på føllenes nerveudvikling. Her sås en øget indlærings samt koncentrationsevne, ikke kun umiddelbart, men også de efterfølgende 5 år, hvor hestene blev fulgt.

Blandt andet af denne årsag, anbefaler vi altid omega 3 tilskud til de drægtige hopper, læs mere her;
https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/omega-3-til-den-draegtige-hoppe

Yderligere indikeres det, at heste i vækst, der får et supplement af omega fedtsyrer i foderet, har en mere stabil vækst af led og sener, og færre problemer som følge af ”skæv” vækst. Det ses umiddelbart, at denne effekt forstærkes, når der tildeles et foder som er meget lavt på stivelse (ligesom det gør sig gældende for unghestene ude i naturen).

Der er generelt set lavet mange undersøgelser der omhandler omega 3 og heste. Her er lidt flere undersøgelser kort opridset;

Hos heste med kroniske irritationer i luftvejene, ses der en nedsat inflammatorisk reaktion i lungerne samt de øvre luftveje, hvoraf der som følge deraf opstår en større lungekapacitet, og dermed færre problematikker hos disse heste.

Her kan du læse mere omkring heste med irritationer i luftvejene, og hvad du selv kan gøre;
https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hestens-luftveje

Et større studie af højtydende heste, har fået tildelt et tilskud af yderligere omega 3 i foderet, for at undersøge deres ydeevne. Der ses betydelige resultater, der fortæller, at hestene formår at yde mere, altså i længere tid, men samtidig også opnår en generelt større skridtlængde.

Læs yderligere her omkring naturlig fodring af sportshesten
https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/naturlig-fodring-af-sportshesten

For heste med ledproblemer, er der lavet mindre undersøgelser, hvor der ikke umiddelbart vises nedsat halthed ved tildeling af omega 3 fedtsyrer, men derimod en nedsat smerteresponsen, som blev målt via blodprøver, hos langt de fleste af de undersøgte heste. Ellers er der fra mange studier hos mennesker, indikationer på, at en tildeling af omega fedtsyrer har en positiv effekt på især slid i bevægeapparatet.

Forholdet mellem omega-3 og omega-6

Som skrevet længere oppe, så besidder omega 3 fedtsyrer en positiv og livsvigtig antiinflammatorisk effekt, mens de mere kompleks sammensatte omega 6 fedtsyrer indeholder det man kalder en pro-antiinflammatorisk effekt, og hæmmer omega 3’s effekt i forholdet 1:1. Derfor er det vigtigt, at der er en overvejende større andel af omega 3 fedtsyrer i hestens daglige foder frem for omega 6.

De vilde heste i naturen, indtager via det friske græs mere eller mindre, udelukkende omega 3 fedtsyrer. De spiser græs, græs og atter græs, som har et højt indhold af disse omega fedtsyrer. Når græsset tørrer, falder indholdet af omega 3 fedtsyrer markant. Der er en lidt større andel i wrap end hø, men begge indeholder en del mindre end det friske græs.

Generelt indeholder hestefoder en større andel omega 6 end omega 3 fedtsyrer i forhold til hestens naturlige fødekilde. Særligt korn, kornrester samt majs, raps, ærter samt soja har et højt omega-6 indhold. Det samme gør sig gældende, for eksempelvis via raps- og solsikkeolie.

Hvis man ønsker at tilføre ekstra omega 3 fedtsyrer som supplement til hestens foder, er det derfor mest optimalt at tilføre dette i form af olier der er kortest muligt sammensat eller mindst mulig kompleks. Dette findes som tommelfingerregel i oliekilder fra frø, som eksempelvis hørfrø.

Men ellers er den bedste måde at tilføre omega 3 fedtsyrer til hesten, via kilder af frisk grønt græs.

Hvilke heste bør suppleres med omega-3 og hvornår?

Efterår og vinter hvor omega-3 indholdet i græs og stråfoder er minimalt bør man supplere med omega-3 via fodringen.

Her er mange frø en god kilde til omega 3 fedtsyrer (og mindst mulig omega 6 fedtsyrer). Særligt hørfrø har et meget højt omega-3 indhold.

Ved at tage udgangspunkt i forskningen på området, kan disse grupper af heste have gavn af et supplement af omega fedtsyrer, hvis ikke de går på græs;

  • Ældre heste
  • Højtydende heste
  • Drægtige hopper, samt heste i vækst
  • Heste med en øget immunrespons, og problematikker samt irritationer i huden eller luftvejene
  • Heste med led belastninger eller slid i bevægeapparatet

Men det er generelt aldrig en skadelig ting at tildele ekstra omega 3 fedtsyrer til din hest, hvis den ikke står på græs dagligt. Dette vil om ikke andet kunne ses med en positiv effekt på nervefunktionen, hud samt pels og vil styrke immunforsvaret til et bedre umiddelbart forsvar.

Omega-3 + præ- og probiotika

Der er lavet flere forsøg hos mennesker og enkelte forsøg hos sportsheste, hvor der er tildelt symbiotika (altså præ- samt pro-biotika) til foderet på daglig basis.

Læs meget mere om præ- samt pro-biotika her;
https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hvad-er-prae-og-pro-biotika

Blandt andet er der i en undersøgelse hos højtydende heste, lavet et forsøg der er forløbet over tre måneder, hvor en gruppe heste har fået tildelt et ekstra tilskud af omega 3 fedtsyrer. Her ses det, at der efter ca. en måned (med ugentlige kontrolprøver) hos de heste der har fået tildelt symbiotika til foderet, var en større andel af omega 3 fedtsyrer i hestens krop, ligesom det ses at den daglige ydeevne øgedes i takt med tildelingen. Dette bekræfter flere undersøgelser hos sportsheste, hvor der er set en sammenhæng mellem tildelingen af omega 3 fedtsyrer samt ydeevnen)

Derfor kan det altså antydes, at der med en tildeling af symbiotika, der styrker bakteriefloraen i hestens stortarm, bliver flere omega fedtsyrer tilgængelig for hesten over tid.

 

Forrige blogindlæg Fravænning og fodring af føl