Tlf. 2520 9070
Hvilket proteintilskud er det rette for din hest?
Et spørgsmål vi ofte får i vores foderrådgivning, går på hvilket proteintilskud, der mon er det rette for ens hest. Det er et rigtigt godt spørgsmål. Svaret afhænger af mange faktorer:
- Hvad er indholdet af fordøjeligt protein i hestens grovfoder, og hvor meget af dette får den om dagen?
Er der meget lidt protein i det grovfoder man har til rådighed, vil det ofte være en fordel at vælge et fibersupplement med højt proteinindhold. Især hvis der er tale om en nøjsom hest, hvor man er nødt til at fjerne lidt af det nuværende grovfoder, for kaloriemæssigt at lave plads i foderplanen, til at der kan blive tilført tilstrækkeligt med protein.
- Er hesten ung og i vækst, eller bruges den i avl?
En ung hest i vækst, har et meget højt proteinbehov. Det samme gælder for en hoppe der er lakterende, og går med føl ved siden.
- Har hesten udfordringer med muskulaturen?
Hvis hesten har udfordringer med sin muskulatur, kan det betyde et øget behov for koncentrerede aminosyrer (byggesten til protein).
- Er det en ældre hest?
Den ældre hest har tit et nedsat grovfoderindtag, og en faldende proteinudnyttelse. Dette bevirker at vi ser ældre heste, som har svært ved at opretholde muskelmasse (de bliver ofte svagryggede) og mange får svært ved at holde huld.
Kombineret med at den ældre hest kan have nedsat lever og nyrefunktion, er det særligt vigtigt at man får dækket seniorhestens proteinbehov i korrekt mængde efter behov, og med særligt let fordøjelige proteinkilder. Her skal man derfor også tænke på at den ældre hest ikke bliver overdoseret med protein.
- Hvor meget arbejder hesten?
Jo hårdere arbejde en hest er i, jo højere vil dens proteinbehov være.
Hvad består protein af?
Protein er ikke bare protein. Proteiner er sammensat af aminosyrer, som der findes over 20 forskellige slags af. Disse aminosyrer kan så sammensættes på flere forskellige måder, for at danne forskellige proteiner. Det er i fodringen derfor vigtigt, ikke kun at se på den daglige mængde protein der tilføres, men også på aminosyresammensætningen heri. Dette er noget vi har særlig fokus på i vores produktudvikling, og i vores udarbejdelse af foderplaner.
Ønsker du at vide mere omkring aminosyrer og proteiners indvirkning i hestens krop – så kan du læse mere i denne blog: Aminosyrer til heste
Krybbefoder med højt proteinindhold:
Disse fodervarianter dækker hesten ind med vitaminer og mineraler, sammen med godt gennemsnitligt grovfoder.
Dette krybbefoder har et højt indhold af både protein og fibre. Samtidigt kan det doseres ret bredt i udfodringsmængde, i forhold til hestens behov. Derfor er dette foder særligt velegnet i kombination med grovfoder, som ligger lavt i protein, eller hvis hesten har et øget proteinbehov.
Dette krybbefoder har ligeledes et højt proteinindhold. Her er udfodringsmængden dog noget lavere, og Gastric Zero egner sig derfor bedst, til de heste som kun skal have en meget lille mængde krybbefoder.
Suppleringsfoder med højt proteinindhold:
Disse fodermidler er ikke tilsat vitaminer og mineraler – den daglige dosering kan derfor nemt tilpasses den enkelte hests behov.
Pelleterede varianter som kan gives tørt:
Minty Omega har udover et højt proteinindhold, også et høj kalorieindhold. Denne egner sig derfor bedst, i større mængder, til heste som ikke er overvægtige. Kilden til proteinerne i Minty Omega er hørfrøkager, som også bidrager med et højt indhold af omega-3 fedtsyrer.
En absolut luksus fiberpille, hvor proteinkilderne er esparsette og mikroniserede hørfrø.
Pelleterede varianter som bør opblødes:
Her er proteinkilden 100 % nænsomt tørret esparsette, med en høj fordøjelighed.
Disse cobs består af hele lucerneplanter, hvor både stængel og bladdele er i produktet. Ved opblødning kan man tildele hesten en lækker grød, som både supplerer med fibre og proteiner.
Dette produkt er lucernefrit og består af 100% græsser med høj diversitet fra de bayerske alper. Der er en god struktur i fibrene, og de opblødes forholdsvist hurtigt.
Fiberprodukter i strå, som kan udfodres tørt:
Som delvis erstatning for eventuelt proteinfattigt grovfoder, virker det bedst med snittede strå, for stadig at tilbyde hesten noget tyggetid og spytdannelse.
Snittede strå fra både lucerne og havrehø. Tilsat koldpresset camelina- og hørfrøolie.
Lucerne dyrket i de bayerske alper tilsat koldpresset hørfrøolie.
Tilskudsprodukter med aminosyrer:
De koncentrerede tilskud med aminosyrer, sikrer hesten en høj kvalitet og udnyttelse af de essentielle aminosyrer, der virker som byggesten for protein i kroppen. Disse tilskud vil klart tilføre færrest ekstra kalorier, men kan ikke doseres i så store mængder.
Koncentreret tilskud af aminosyrer kombineret med antioxidanter.
Spirulina i piller tilsat opkoncentrerede aminosyrer.
100 % spirulina alger i piller.
Kontakt os gerne på foderplan@nordichorse.dk, hvis din hest har problemer med nervøs adfærd. Enkelte tilskud kan sjældent stå alene, hvorfor vi altid anbefaler gennemgang af hele hestens foderplan og evt management. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.