Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage - Køb 2 sække AGROBS (12,5 kg til 20 kg) og få 5 kg AlpenGrün Mash med GRATIS.
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage - Køb 2 sække AGROBS (12,5 kg til 20 kg) og få 5 kg AlpenGrün Mash med GRATIS.
Hvorfor vælge foder uden tilsatte vitaminer og mineraler?

Hvorfor vælge foder uden tilsatte vitaminer og mineraler?

Alle heste skal fodres med vitaminer og mineraler, så de er dækket ind. Dette skyldes at indholdet i græs og grovfoder ikke indeholder tilstrækkeligt, til at dække deres behov. Men der er flere måder hvorpå man kan sikre, at hesten er dækket ind. Det mest traditionelle, er at vælge et foder, som passer specifikt til ens hests behov for næringsstoffer i en angivet dosering, og som samtidigt sikrer, at den er fuldt dækket ind med vitaminer og mineraler. Her er det vigtigt, at doseringen på det pågældende foder også passer til hestens behov for kalorier og dermed også energi.

Hvis hesten får et foder, som i den anbefalede dosis giver den for mange kalorier, så vil den blive overvægtig. Dette resulterer naturligt i, at hesteejer vil sætte doseringen på foderet ned, men hvad så med tildelingen af vitaminer og mineraler? Får hesten så stadig nok? Ikke altid, og ofte opstår der mangler, som sidenhen kan være svære at genoprette. Det kan påvirke hestens kropsfunktioner, immunforsvar, fordøjelse, ydeevne og særligt også hud, pels og hove.

Omvendt kan man også risikere, at overdosere sin hest med vitaminer og mineraler, hvis den på sit foder har svært ved at holde huld, og ejer derfor justerer dosis op over den anbefalede mængde. Dette er heller ikke sundt for hesten, og en for høj dosering kan resultere i en forgiftning, som kan gøre hesten syg.

Det er derfor vigtigt, at man får valgt det rette foder, som passer til den enkelte hest.

AGROBS produkter uden tilsatte vitaminer og mineraler

I sortimentet af AGROBS produkter er der ingen af fodervarianterne, som er tilsat vitaminer og mineraler. Det er kun de koncentrerede tilskudsprodukter, og de specifikke vitamin-/mineral produkter, som er det.

De øvrige produkter indeholder derfor kun råvarernes naturlige vitamin og mineralindhold. De skal derfor suppleres med et koncentreret vitamin/mineral produkt.

Her er tingene altså skilt ad, for at kunne tilgodese en mere individuel fodring og brug af produkterne.

Dette er en fordel på flere områder:

  • Tilpasset energitildeling
  • Let at justere i dosis i forhold til hestens behov for energi og kalorier
  • Færre foderskifte – mere stabil fordøjelse
  • Undgå over- eller underdosering, med vitaminer og mineraler
  • Produkterne kan bruges som topping ved behov, sammen med øvrige fodervarianter
  • Større mulighed for brug af samme produkt, til forskellige typer af heste

Det er dog stadig vigtigt at vælge den rigtige variant, til den enkelte hest. Dette hjælper vi altid med ganske gratis i vores rådgivningsteam. Kontakt os gerne på telefon: 25 20 90 70 eller mail: foderplan@nordichorse.dk.

Eksempel på foderplaner

Her er blot nogle få eksempler på, hvordan man kan benytte nogle af AGROBS krybbefoderprodukter.

 

Eksempel 1:

En 8-årig Fjordhoppe på 400 kg i vedligehold. Hun har tendens til at blive lettere overvægtig, og fodres derfor med afmålt hø i slowfeedernet. Hun kan have tendens til udfordringer med fordøjelsen og oppustethed.

Anbefaling:    

7,5 kg                 hø med lavt indhold af foderenheder og sukker                  

300 g                  Grünhafer

60 g                    Naturmineral

AGROBS Grünhafer benyttes til at understøtte hestens fordøjelse, og til at iblande Naturmineral, som dækker hesten ind med vitaminer og mineraler.

 

Eksempel 2:

10-årig Dansk varmblod på 500 kg. Bruges som konkurrencehest i springning på M-niveau. Hesten kan have lidt svært ved at holde energiniveauet til træning og stævner, men er i flot huld.

Anbefaling:

                             11 kg                  wrap

                             0,5 kg                 Nordic Sport Lite

                             0,5 kg                 Horse Alpin Senior

                             50 g                    Nordic Hydro Pellets                            

I dette tilfælde er der brugt Nordic Sport Lite, til at dække hesten ind med vitaminer og mineraler. Samtidigt tilfører Nordic Sport Lite også en høj andel langsomt frigivet energi, som gør hesten udholdende. Hertil er der tilført 0,5 kg AGROBS Horse Alpin Senior, som bidrager med mere hurtigt frigivet energi. Mængden af Horse Alpin Senior kan justeres efter behov, da Sport Lite alene dækker hesten ind med vitaminer og mineraler.

For at hesten er dækket tilstrækkeligt ind med elektrolytter, er der suppleret med Nordic Hydro Pellets.

 

Eksempel 3:

En 5-årig Irish Cob i let træning på 450 kg. Hesten har udfordringer med hud og fordøjelse, og har fået konstateret intolerancer overfor gær, lucerne, soja, korn og melasse.

Anbefaling:

                             10 kg                  hø

                             0,4 kg                 Alpengrün Müsli

                             70 g                    Gipfelstürmer Mineral

                             30 ml                 Omega 3 Pur

Alpengrün Müsli understøtter hestens fordøjelse via urter og en høj diversitet i fibre. Gipfelstürmer Mineral, sikrer at hesten er dækket ind med vitaminer og mineraler, og Omega 3 Pur understøtter hestens hud med omega-3 fedtsyrer.        

 

Eksempel 4:

En 18-årig Engelsk Fuldblod på 500 kg, bruges til skovture og let dressur. Har svært ved at holde huld, men har mere end rigeligt med energi.                         

Anbefaling:

                             11 kg                  wrap – gerne ad libitum

                             1,0 kg                 PRE ALPIN Senior

                             0,5 kg                 Alpengrün Seniomüsli

                             40 g                    Nordic Hydro Pellets

Mængden af Alpengrün Seniormüsli justeres efter behov for huld og energi, og tildeles sammen med PRE ALPIN Senior, som ligeledes kan justeres efter behov. Nordic Hydro Pellets sikrer, at hesten er dækket ind med elektrolytter, og dermed får restitueret optimalt og tilgodeset et varmt temperament. Seniomineral sikrer at hesten er fuldt dækket ind med vitaminer og mineraler.

 

Kontakt os gerne på foderplan@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring af heste. Ved problematikker anbefaler vi altid gennemgang af hele hestens foderplan og evt. management. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

Forrige blogindlæg Hvilken AGROBS vitamin- og mineralblanding passer til min hest?
Næste blogindlæg Hvad er så specielt, ved produkterne fra alperne?