Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Mælkeerstatning til føl

Mælkeerstatning til føl

Forår er lig med føl tid, og mange hesteejere har ventet i spænding de sidste mange måneder.

Langt de fleste folinger forløber uden problemer og føllet vokser op med hoppen indtil det skal fravænnes.

Dog er det ikke alle føl, som er så heldigt stillet, og der kan opstå situationer, hvor føllet ikke kan få mælk fra hoppen, efter det er født.foling

Råmælken

Når føllet ankommer, har det ingen antistoffer i kroppen, som kan beskytte det mod omgivelsernes påvirkninger, og dermed er dets immunforsvar særligt nedsat. Derfor er det meget vigtigt at føllet får indtaget råmælk fra hoppen, da denne råmælk indeholder en høj andel af antistoffer, som hjælper med at opbygge føllets immunforsvar.

Indenfor de første 3 timer efter foling, bør føllet være stående, og have indtaget mælk fra hoppen. Den første tid her er kritisk, da føllets tarmkanal er ekstra åbent for optagelse af store molekyler antistoffer. Denne åbenhed lukker langsomt til de første 1-2 dage, sammenhængende med at hoppemælkens koncentration af antistoffer langsomt falder.

Efter indtagelsen af råmælken, følger føllets første afføring, som kaldes tarmbeg. Denne afføring er meget mørk og tjæreagtig.

Hvis der opstår komplikationer under foling, så det ikke er muligt for føllet at die fra hoppen, eller hvis hoppen afviser føllet, og ikke vil lade det komme til yveret, er det nødvendigt at sætte ind.

Hvad bør man gøre

Som det første bør man forsøge at malke hoppen for så meget råmælk som muligt, for derefter at give føllet det i en sutteflaske. Dyrlægen bør, ved komplikationer, altid kontaktes.

Inden for de første tre timer, og senest 12 timer efter fødsel, kan man benytte Nordic Foal First Aid, som er et S.O.S. kit til føl, som indeholder både råmælk, Nordic Foal Milk+, sutteflaske og en udførlig vejledning i brug. Dette kit, kan være en fordel at have liggende i stalden, hvis man venter føl. Mange hopper foler nemlig i nattetimerne, hvor det kan være svært at skaffe råmælk akut.

Man kan i nogle tilfælde være heldig, at kunne skaffe en ammehoppe til føllet. Dette kan gøres via diverse facebookgrupper, herunder gruppen Ammehoppe-formidling i Danmark eller via dyrlægen, som måske har kendskab til hopper der har mistet deres føl.

Er det ikke muligt at få fat i en ammehoppe, som vil acceptere føllet, er man nødsaget til at flaske føllet op med mælkeerstatningen Nordic Foal Milk+.

Denne mælkeerstatning er sammensat efter indholdet i hoppers mælk, og der er tilsat ekstra antistoffer.

Du kan læse mere omkring Nordic Foal First Aid HER

Du kan læse mere omkring Nordic Foal Milk+ HER

Doseringsskema Nordic Foal Milk+:

 

Alder

Fodringer pr. dag

Mængde pr. fodring

 

 

1.-2. dag*

min. 18

250 ml

 

 

3.-4. dag

18

400 ml

 

 

5.-6. dag

16

500 ml

 

 

7.-8. dag

14

550 ml

 

 

2. uge**

12

850 ml

 

 

3.-5. uge***

8

1650 ml

 

 

6.-14. uge

7

1900 ml

 

 

15. uge

6

2300 ml

 

 

16. uge

5

2000 ml

 

 

17. uge

4

1500 ml

 

 

18.-20. uge

2-4

1500 ml

 

 

*Efter fødsel benyttes Nordic Foal First Aid, for tildeling af råmælk.

**Fra 2. uge tilbydes grovfoder af høj kvalitet

***Fra 4. uge introduceres krybbefoder langsomt.

Doseringsskema passer til et varmblodsføl, med en fødselsvægt på 50-60 kg.

For andre størrelser føl justeres doseringen.

 

Tilberedning:

100 g Nordic Foal Milk+ oprøres i 500 ml 40 grader varmt vand og tilbydes føllet med sutteflaske.

Nedsat mælkeproduktion

Man kan også ende i en situation, hvor hoppen simpelthen ikke producerer nok mælk til føllets behov.

Det kan dog være svært at se på hoppen, om hun producerer nok mælk. Man er derfor nødt til at holde skarpt øje med føllets trivsel og vækst. Giver hoppen ikke nok mælk, kan man igen supplere med Nordic Foal Milk+.

De første par uger af føllets levetid, skal man regne med, at føllet vil die hos hoppen 4-6 gange i timen. Derfor kan det være en fordel, at lære føllet at drikke mælkeerstatning fra en spand frem for en sutteflaske i længden. Her er det vigtigt at vælge en flad spand, for at undgå, at føllet ikke kan trække vejret, hvis det stikker hovedet i en for dyb spand fyldt med mælk. Man kan stimulere føllet til at drikke mælk fra en spand, ved at stikke en finger ind i dets mund i starten, for at den kan sutte på den, og indtage mælk samtidigt. På denne måde, kan føllet langsomt lære at drikke fra spanden.

 

 

Du kan læse mere omkring fodring af drægtige og diegivende hopper, samt føl, plage og ungheste i denne blog: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/fodring-af-draegtige-hopper-diegivende-hopper-og-heste-i-vaekst

 

Kontakt os gerne på foderplan@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring af heste. Ved problematikker anbefaler vi altid gennemgang af hele hestens foderplan og evt. management. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

 

Links:

https://hestens-vaern.dk/ammehjaelp/

Ammehoppe-formidling i Danmark

Forrige blogindlæg Pleje og vedligeholdelse af folden
Næste blogindlæg Krybbebidning – hvorfor og hvad kan man gøre?